FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder kan u enkele veelgestelde vragen terugvinden.
Het gewenste antwoord niet gevonden? Aarzel niet ons te contacteren.

Porazzo staat klaar om u verder te helpen met al uw vragen.

Waarom kiezen voor PORAZZO als buitenaanleg?

Dankzij een uitgebreid kleurenpallet en stijlvolle afwerking biedt PORAZZO gebonden steentapijt een oplossing voor buitenaanleg die gemakkelijk te onderhouden is, een waardevolle oplossing voor jouw oprit of parkeerplaatsen, terras of wandelpaden die tegelijk duurzaam is dankzij perfecte waterinfiltratie en waterdoorlatende capaciteit. Je kan de waterdoorlatende PORAZZO verharding ook gebruiken voor patio’s, bovenop bestaande verhardingen, rond zwembaden, enz.

Opgelet: aanleg bovenop klinkers is niet mogelijk – deze liggen vaak los.

Welke materialen worden gebruikt om PORAZZO aan te leggen?

PORAZZO is een samenstelling van hoge kwaliteitsgranulaten (grind en split) die gebonden worden met een doorschijnende UV stabiel bindmiddel. De afwerking is effen maar slipvast, poreus en waterdoorlatend en zorgt dat er geen losse grind meer ligt waar het niet hoort te liggen. 

Heb ik een bouwvergunning nodig voor de aanleg van PORAZZO?

PORAZZO is een waterdoorlatende verharding en voldoet aan de vereisten van de Vlaamse Blue Deal.

Volgens de Vlaamse regelgeving is er een vrijstelling van vergunning tot 80m² verharding alles bij elkaar geteld. Elke gemeente heeft echter eisen die afwijken van de algemene regels en daarom is het raadzaam jou steeds te informeren op de (technische) dienst Stedenbouw van jouw gemeente.

Hoe lang gaat een PORAZZO aanleg mee?

Op de PORAZZO bindmiddelen zit een garantie van 10 jaar. De aanleg van PORAZZO is echter heel belangrijk. Dergelijke gebonden buitenaanleg gaat minstens 25 jaar mee. Om een juiste uitvoering te garanderen en lange levensduur te behouden moet het aangelegd worden volgens de regels van de kunst. Hiervoor leiden we bij PORAZZO gecertificeerde installateurs op. 

Kan ik met een auto op een PORAZZO oprit?

Ja! Een PORAZZO buitenaanleg is heel sterk en is geschikt voor wagens, zelfs zware wagens tot 7,5 ton. Onze waterdoorlatende PORAZZO samenstelling is de sterkste in de markt en uitvoerig getest.

Kan ik een bestaande oprit met grindmatten renoveren met PORAZZO?

Ja dat kan! Een bestaande oprit met grindmatten hoeft niet volledig te worden vervangen. Afhankelijk van de staat van de grindmat en de opbouw eronder kan deze basis behouden blijven. De oude grind wordt verwijderd, en daarna kan PORAZZO geïnstalleerd worden op 20mm voor een private oprit. Dit bespaart heel wat kosten en geeft een top resultaat!

Is de PORAZZO buitenaanleg glad?

Dankzij de open structuur en goede drainage van het water stroomt het water eenvoudig door de grote poriën. Hierdoor wordt het niet glad zoals bv. een houten terras of klinkers in beton. Hierdoor minimaliseert het restwater aan het oppervlak en krijg je geen gladde omgeving. Tijdens de afwerking strooit de bevoegde installateur een anti-slip toevoeging waardoor het nooit glad zal zijn, ook niet bij winterweer.

Past een PORAZZO buitenaanleg bij mijn eigendom?

Van grote oprijlanen tot compacte opritten of parkeerplaatsen, alles past en het uitgebreide kleurenpallet past bij elke stijl van woning of gebouw, privaat of commercieel. Ook in openbare ruimtes of rond zwembaden komt deze verharding perfect tot zijn recht en bereik je een premium afwerking, look-and-feel. Bespreek zeker de mogelijkheden met onze gecertificeerde installateurs in jouw omgeving of vraag raad aan PORAZZO. Met de waterdoorlatende PORAZZO buitenaanleg kan je voor rustieke landelijke inrichting kiezen of een high end moderne afwerking.

Vraagt een PORAZZO buitenaanleg veel onderhoud?

Er is bijzonder weinig onderhoud nodig voor onze PORAZZO buitenaanleg en waterdoorlatende verharding. Het reduceert onkruid in jouw tuin of omgeving en is gemakkelijk proper te maken. Met water en harde borstel kan je de bovenkant die vuil zou worden schoonmaken. Het opgehoopte zand in de poriën kan met een eenvoudige hogedrukreiniger op kleine afstand uitgespoten worden eenmaal per jaar. Zo blijft jouw waterdoorlatende PORAZZO verharding in prima conditie.

Wat kost PORAZZO ongeveer per m²?

De kost van PORAZZO per vierkante meter zal afhankelijk zijn van de werken die dienen uitgevoerd te worden. Moet er nog grondwerken gebeuren? Moet er een fundering aangelegd worden? Moet er afboording voorzien worden? Gaat het over een renovatie van bestaande oprit? Al deze vragen beïnvloeden de uiteindelijke kostprijs. Hiervoor neem je best contact op met een erkende plaatser. 

Om toch een idee te geven kunnen we het volgende als richting aangeven : 
De gemiddelde prijs van PORAZZO per m² geplaatst, exclusief grondwerken, funderingen, afboordingen zal schommelen tussen de 60,00 en de 90,00 EUR/m² excl. BTW (afhankelijk van oppervlakte, kleur en complexiteit van de aanleg) op 20mm dikte.  

Installatie

Hoe lang duurt de aanleg van PORAZZO?

Afhankelijk van de situatie is PORAZZO snel aan te leggen. Indien er reeds een geschikte fundering ligt, kan de aanleg gebeuren binnen de werkdag voor een normale oprit of terras, afhankelijk natuurlijk van de grootte van het oppervlak.

Bij additionele grondwerken of funderingsaanleg zal de termijn van deze aanleg en eventuele uithardingen moeten gerespecteerd worden.

Wat als er additionele grondwerken nodig zijn?

Bespreek dit zeker met je gecertificeerd installateur. Zij hebben de knowhow en machines om de nodige voorbereidingen te treffen om je droomproject te realiseren met de premium waterdoorlatende PORAZZO verharding.

Om hoe laat starten de werken?

De werken worden altijd overdag uitgevoerd bij voldoende temperatuur en de juiste luchtvochtigheid. Dit is heel belangrijk om de kwaliteit en juiste uitzicht te garanderen na de aanleg van PORAZZO.

Hoe worden de materialen geleverd?

Tenzij anders overeengekomen worden de materialen nodig voor de PORAZZO aanleg daags voordien aan huis afgeleverd met de vrachtwagen en kooiaap. Zij plaatsen de paletten op de juiste plaats aangeduid door de eigenaar of installateur. We hebben wel voldoende plaats nodig om de paletten op de juiste plaats af te zetten.

Hoe lang moeten we wachten vooraleer we over de PORAZZO mogen lopen of rijden?

Dit is afhankelijk van de intensiteit van het verkeer. Voor voetgangers bevelen we optimaal na 24 uren na de aanleg. Voor wagens raden we toch aan 48 uren te wachten zodat de PORAZZO verharding volledig is uitgehard en haar optimale sterkte heeft bereikt om scheuren of verzakkingen te vermijden.  

Zijn er prijsverschillen naargelang de kleuren?

Ja. Om PORAZZO toegankelijk te maken werken we met zowel lokale als meer exotische grind- en splitsoorten. Hierdoor kan de prijs gevoelig schommelen in materialen. Het budget zal afhangen van de keuze van de kleuren.

Alle grind- en splitsoorten worden altijd behandeld en verwerkt in Gent om geschikt te zijn voor gebruik in PORAZZO. Daardoor kunnen we de juiste kwaliteit en finish garanderen.

Welke diktes worden voorgeschreven voor de aanleg van PORAZZO?

Dit is afhankelijk van jouw project. We bevelen drie diktes aan afhankelijk van de toepassing. Voor terras of wandelpad, of rond een zwembad, volstaat 15mm. Voor opritten met enkel licht gebruik (bij een woning of klein bedrijf) waar geen zwaar vervoer of zware belasting voorzien is wordt 20mm aanleg voorgeschreven. Bij zwaardere belastingen of intenser gebruik schrijft PORAZZO een aanleg voor van 25mm. Jouw gecertificeerd installateur helpt jou hiermee op weg. Het budget zal schommelen afhankelijk van de gekozen diktes.

Wordt PORAZZO aangelegd bij slecht weer?

De bedoeling is dat jouw waterdoorlatende PORAZZO verharding wordt aangelegd op de afgesproken datum. Echter kan slecht weer de installatie vertragen en laten uitstellen. Het is heel belangrijk dat het niet regent op moment van aanleg en dat de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur op juiste niveau zijn om een kwalitatieve premium afwerking te garanderen! Neem jouw installateur niet kwalijk dat hij de datum verschuift bij slecht weer, het komt het resultaat ten goede. De aanleg gebeurt idealiter tussen de 10°C en de 30°C en bij een relatieve luchtvochtigheid van 15% tot 85%.

Kan je PORAZZO mixen met een cementmixer?

Neen. Met een cementmixer trek je lucht in de bindmiddelen waardoor blaasjes en belletjes komen in het mengsel die achteraf zichtbaar zijn in de eindafwerking. Gebruik steeds een planetaire menger voor het mixen van PORAZZO verhardingen. Deze zijn te verkrijgen bij de PORAZZO producent.

Hoe groot dient een PORAZZO aanlegteam te zijn?

Idealiter bestaat een team uit drie personen: één persoon die de mixen voorbereid, één persoon die aanvoert en open spreidt, en één persoon die openstrijkt en vastlegt op de juiste plaats. Dit team kan gedurende de uitvoering van positie switchen waardoor het draagbaar en haalbaar blijft om dit werk een dag uit te voeren. Met een team van drie leg je tot 150m² waterdoorlatende PORAZZO per dag aan bij een goed afgestemd team en bij goede voorbereiding. Je bent minstens met 2 personen.

Kan een PORAZZO verharding gerepareerd worden na uitbraak of probleem?

Ja zeker! De waterdoorlatende PORAZZO kan lokaal uitgehaald worden en opnieuw opgevuld na werken of interventies, of bij schade. Let wel dat natuurlijke grind- en splitsoorten worden gebruikt en dat een lichte schommeling in kleur van de granulaten niet uit te sluiten valt. PORAZZO kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Wanneer krijgen we de PORAZZO garantie?

De PORAZZO garantie zal bezorgd worden na complete en juiste installatie door een gecertificeerd installateur en na de volledige betaling van de aanleg en werken. Onze installateurs volgen jaarlijks opleiding om op de hoogte te blijven van de huidige ontwikkelingen en laatste technische eisen.